Hogyan írjunk érvelő fogalmazást? Legyünk kreatívak az írásban is!

2018.10.09

A magyar felvételi legrettegettebb próbatétele az utolsó, a fogalmazás. A feladatlap és a felvételin felügyelő tanár is felhívja a diákok figyelmét arra, hogy hagyjanak elég időt erre a feladatra. Legalább 10-15 percet.

Az előkészítőn egyértelműen kiderült, hogy a mi diákjaink is tartanak a feladattól. De nincs ok aggodalomra, még csak október eleje van, és sokat fogjuk gyakorolni!

Miért fontos egyébként az írás? A nyelv egyszerűsödik, és ezáltal a gondolkodás is. A fiatalok sokszor egyszerűsített, lerövidített nyelvet használnak az egymás közti írásbeli kommunikációban. Ez nem baj. A baj az, hogy sokszor nincs mellette párhuzamosan egy választékosabb nyelvhasználat, ami a bonyolultabb gondolatok kifejezésére is alkalmas lenne. Aki jobban ír, az a beszédben is jobban fejezi ki magát. Érdemes minden nap írni egy keveset, bele lehet jönni, rá lehet érezni az ízére.

Ami pedig az érvelő fogalmazást illeti (esszéről inkább majd az érettségihez közeledve érdemes beszélni), nincs ok a pánikra. Fel kell építeni egy sémát, egy vázat, amiben segítünk, és ez mindig segít! :)