Kötelező a kötelező olvasmány?

2018.08.04

Valahogy muszáj átrágnia magát szegény diáknak a kötelezőkön. A központi írásbeli felvételin nem kapcsolódnak feladatok, kérdések a négy év olvasmányaihoz. Ami viszont fontos, az az egyéni szókészlet, szókincs megléte. Tehát az olvasás megkerülhetetlen.

A Pál utcai fiúk még nem jelent akadályt, tapasztalatom szerint hatodik évfolyamra csökken már az Egri csillagokat elolvasok aránya, és az igazi mélyrepülés hetedikre következik, amikor jön Jókai.

A tanár jóindulatán vagy szemfülességén múlik, és persze a meggyőződésén, hogy mennyire kéri számon a feladott regényeket. Sok iskolában ez nem egy-egy könyvet jelent évente, hanem többet. Bízzunk abban, hogy az alternatív olvasmányok jók, és elolvasásuk nem jelent akkora erőpróbát, mint a Kőszívű ember fiai. Persze minden szubjektív.

Az évközi közepes vagy annál rosszabb érdemjegy mindenképpen kerülendő.

Augusztus van, még tombol a nyár. Kicsit lehet kacsingatni már a klasszikusok felé. Ha van erő elkezdeni, legalább félig elolvasni, érdemes pár mondatos jegyzetet készíteni az elolvasottakról, könnyebb lesz felidézni a szürke hétköznapokban, dolgozatírás előtt.

Segítség: A MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) honlapjáról sok hangoskönyv letölthető, és Nógrádi Gergely átirataiba is bele lehet lapozni.