Miért fontos a kreativitás?

2018.08.13
"A kreativitás nem a zenéről és a művészetekről szól. Ez egy élettel

kapcsolatos attitűd, egy olyan, amelyre mindenkinek szüksége van." (Guy Claxton)

Tévedés azt gondolni, hogy kreativitás csak a művészi tevékenység nélkülözhetetlen velejárója. Az élet minden területén szükségünk van rá:

"A kreativitás rugalmasságot, új megközelítést, nyitottságot és a problémák megoldásában többféle megoldásra való képességet jelent. A kreativitás a mentális egészség szempontjából is alapvető fontosságú. A kreatív személyiség több lehetőséget meglát egy helyzetben, rugalmasan alkalmazkodik a kihívásokhoz, több nézőpontból is képes megközelíteni a problémákat, nyitott és kipróbálja, meddig terjednek határai." (Gyarmathy Éva)

A kreatív gondolkodás a problémák és feladatok eredményes megoldásainál nélkülözhetetlen, akár egy állandó összetevő: "... és végy egy adag kreativitást!"

A kreatív személyiség fejleszthető, tehát nem velünk született adottság. Körülményeink, környezetünk alakítja ki, és fejleszti. A kreatív gondolkodás pedig szárnyakat ad, motivál és növeli az önbecsülést. Nem túlzás azt állítani, hogy boldogabbá tesz.

Tehát a környezet, ami az otthoni mellett az iskolát jelenti, az iskolában tanító tanárokat és a kortárs csoportot. Fontos négy év a középiskola négy éve a személyiségfejlődés folyamatában, az identitás kialakulása tekintetében.

A színvonalas középiskola attól népszerű és eredményes, hogy boldogabb felnőtteket nevel. Pontosabban megadja a lehetőséget, hogy gyermekeink kreatívabb személyiségekké váljanak.