Mitől jó egy középiskola?

2018.08.26

Mi alapján szerepel egy középiskola az évenként kiadott ranglisták elején? Elsősorban a végzősök által produkált felvételi arány alapján, amely azt jelenti, hogy száz 12. osztályos tanulóból hányat vesznek fel az érettségi évében felsőoktatási intézménybe. Számít még a nyelvvizsgák aránya, a tanulmányi versenyeken való eredményes szereplés is.

Egy jó középiskola nem tud nagyon rosszul működni egy diáknál sem. Tehát fontos, hogy megfelelő szellemiségű és múltú intézményt válasszunk. Persze lehetnek egyéni tényezők, eltérések: világnézetünk, alternatív gondolkodásunk, és a specializációk, a tagozatok. Ezek mind befolyásolják a döntésünket. Nagyon fontos az egyetemre való bekerülés mellett a meghatározó emberi kapcsolatok kialakulása, a meghatározó tanárokkal való találkozás a középiskola négy-öt évében.

Attól is jó, hogy jó bejárni az iskolába és segít a pályaválasztásban, kibontakoztatja a tehetséget. Attól, hogy igazán jó közösséget teremt.

A legfontosabb, hogy a gyerek a képességének legmegfelelőbb intézménybe kerüljön, ahol jól érzi magát, ahol megszerettetik vele a tanulást, megfelelő jövőképe alakulhat ki.

Mindenki bekerül valamilyen intézménybe a nyolcadik elvégzése után. De nem mindegy, hogy hova. A tapasztalat az, hogy évről-évre nehezebb a jó iskolákat eredményesen célozni. A felvételin szerezhető pár pont eltérés meghatározó lehet.